Zo slaat Ferax Vastgoed twee vliegen in één klap

Het is bijna even lastig om als belegger een mooi rendement te halen, als om geschikte woonruimte te vinden. Voor allebei deze uitdagingen bouwt Ferax Vastgoed aan een oplossing.

In Nederland staan ongeveer 30.000 woningen te koop. Dat lijkt heel wat, maar het is slechts een fractie van de bijna 180.000 huizen die NVM-makelaars acht jaar geleden in de aanbieding hadden. Het vinden van een woning is soms zoeken naar een speld in een hooiberg. Hierbij vallen met name starters en mensen met een lager inkomen buiten de boot.

Ferax Vastgoed ziet voor zichtzelf een rol weggelegd bij het aanpakken van de krapte op de woningmarkt. De onderneming richt zich op het kopen van grote panden of winkels. Deze worden per etage verhuurd, of omgebouwd tot studio’s en aparte kamers. Ferax financiert deze projecten via het plaatsen van obligaties. Die zijn ook beschikbaar voor particuliere beleggers.

Meedelen in huurinkomsten en de winst
In zekere zin slaat het bedrijf twee vliegen in één klap. De obligaties bieden namelijk een aantrekkelijk rendement, in een periode waarin de rente heel erg laag ligt. De geschatte opbrengst van de verhuur komt namelijk naar verwachting uit op 8% per jaar. Beleggers hebben geen omkijken naar onderhoud of het zoeken van huurders. En wie een wat groter bedrag inlegt, deelt elk jaar mee in de winst. Dat gebeurt ook bij de verkoop van het pand.

Een goed voorbeeld van een project van Ferax is te vinden in Goes. In het centrum wordt boven diverse winkelpanden gebouwd aan woonruimte voor starters, singles en studenten. Het bedrijf richt zich echter meestal op projecten in de Randstad, waar de woningkrapte het grootst is. In deze regio staan 22 appartementengebouwen en 12 studentenhuizen met circa 150 wooneenheden in de verhuur. Er wordt bovendien voortdurend gezocht naar nieuwe kansen om de woningkrapte aan te pakken – en om een mooi rendement te boeken voor investeerders.